1951

Den 30. april 1951 var den røde løber rullet ud foran den store biograf ‘World Cinema’ – og der var fyldt, på trods af at billetpriserne var sat voldsomt op fra de normale 2 kroner til hele 8. Filmen var ‘Født i går’ med Judy Holliday.

Pressen var – i egen interesse – begyndt at skrue stemningen i vejret før arrangementet. Der blev i medierne forhåndsvurderet på chancer og personer, og man fik, igen efter amerikansk model, om end i mindre målestok, folk til at stimle sammen udenfor biografen for at se berømthederne ankomme.

Formanden var dengang Herbert Steinthal, og han uddelte ikke overraskende en ‘Bodil’ til ‘Café Paradis’ som bedste danske film. Det var således Bodil Ipsen og Lau Lauritzens anden ‘Bodil’ i prisens blot 4-årige historie. Ib Schønberg fik lige så fortjent en pris for ‘Café Paradis’ og Preben Lerdorff Rye for sin indsats i ‘I gabestokken’. ‘Sunset Boulevard’ af Billy Wilder var årets indiskutabelt bedste amerikanske film, og der kunne heller ikke opponeres mod ‘Cykeltyven’ af Vittorio de Sica på den europæiske front.

Kvinderne kom slet ikke på scenen i 1951, det gjorde til gengæld H. C. Hansen, der af Ib Schønberg modtog en ‘Bodil’ for ‘som den eneste finansminister i verden at sætte filmskatterne ned’. En kategori, der måske, i tilpasset form, kunne være nok så aktuel for en hvilken som helst eftertid.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: Ove Sprogøe (Olsen-bandens sidste bedrifter)

Bedste kvindelige hovedrolle: Agneta Ekmanner (Per)

Bedste mandlige birolle: Jens Okking (Nitten røde roser)

Bedste kvindelige birolle: – (-)

Bedste danske film: Lars-Ole 5.c af Nils Malmros

Bedste europæiske film: Amarcord af Frederico Fellini

Bedste ikke-europæiske film: Chinatown af Roman Polanski