Bodilprisen 1950

I 1950 tog ‘Bodil’-uddelingen en vending – de fleste mente til det bedre. Man gik nemlig fra underholdningsprogrammet i ‘Ambassadeur’ til mere oplagte rammer for festlighederne. En biograf, naturligvis. Så kunne man til og med se en ny og spændende film. I 1950 var det ur-premieren på ‘Alle Kongens Mænd’ – og man blev endda ikke snydt for solistoptræden, bl.a. ved Poul Bundgaard.

De forhøjede billetpriser (overskuddet gik til skuespillerforbundets hjælpefond) generede tilsyneladende ikke publikum. På to timer var alle billetter revet væk. Priserne, der blev uddelt ved midnatstid: Bedste film ‘Susanne’ af Torben Anton Svendsen. Skuespillerne Erik Mørk og Astrid Villaume fik hver en ‘Bodil’ for samme film, og det var så det på den nationale side.

Filmkritikerne havde allerede her, ved den tredje uddeling, strammet kursen. Hvis man ikke fandt der var kvalificerede kandidater i de enkelte kategorier, ja, så uddelte man ingen pris. Årets europæiske film var ‘Øjenvidnet’ af Carol Reed, den amerikanske ‘Ormegården’ af Anatole Litvak.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: Erik Mørk (Susanne)

Bedste kvindelige hovedrolle: Astrid Villaume (Susanne)

Bedste mandlige birolle: – (-)

Bedste kvindelige birolle: – (-)

Bedste danske film: Susanne af Torben Anton Svendsen

Bedste europæiske film: Øjenvidnet af Carol Reed

Bedste amerikanske film: Ormegården af Anatole Litvak