“Bodil” er kritikernes filmpris. Fra 1948 til i dag har Danske Filmkritikere, som samler dagspressens filmskribenter uddelt “Bodil”-priser til dansk og udenlandsk film. “Bodil” er uafhængig af kommercielle interesser og fungerer som en pejling af hvilke film og skuespillere, kritikerstanden opfatter som mest prisværdige.

Som Danmarks ældste film-pris fik “Bodil” sin debut den 29. april 1948. Arrangementet i Københavns fornemme restaurant “Ambassadeur” var sat op efter amerikansk mønster med festivitas og celebre gæster. ‘Hovedpersonen’ glimrede dog ved sit fravær. Statuetten var ikke blevet færdig hos Bing og Grøndahl, men én af aftenens værter, Mogens Lind, kunne dog fremvise en lerkopi af figuren og lægge op til debatten om, hvad den skulle hedde. Statuetten, der var skabt af tegneren Ebbe Sadolin og billedhuggeren Svend Jespersen, blev senere samme år – i november ved en mindre reception overrakt prismodtagerne. Og da havde den fået navnet “Bodil” efter de to store kvinder i dansk film: Bodil Kjer og Bodil Ipsen.

Med forbillede i den amerikanske “Oscar” tog Danske Filmkritikere initiativ til at uddele prisen i en række kategorier: bedste film, bedste skuespillere (m/k i hoved- og biroller), bedste dokumentarfilm, bedste europæiske film og bedste amerikanske film. Sidstnævnte kategori blev i en orientering mod verdensfilmen i en årrække til bedste ikke-europæiske film, hvorefter opdelingen fra 1970 blev mellem bedste amerikanske og bedste ikke-amerikanske. Selve pris-overrækkelserne har med årene skiftet en del, men man har efterhånden fundet en form som passer publikum og omstændighederne.