Viggo Mortensen modtager Æres-Bodil 2015

Danske Filmkritikere har valgt at give årets Æres-Bodil til Viggo Mortensen på baggrund af hans forbilledligt alsidige karriere. Han modtager statuetten på Bremen Teatret d. 28. februar 2015 kl. 20:00, hvor Bodilprisen for 68. gang løber af stablen.

Siden det brede gennembrud som Aragorn i Ringenes Herre-trilogien har Viggo Mortensen haft stor succes med at repræsentere blandt andet Danmark i udlandet. Og under Cannes-filmfestivalen overraskede han alle med sin første rolle på dansk i filmen Jauja, hvor han spiller over for legendariske Ghita Nørby. I mange år har han vist sit uovertrufne skuespillertalent og danske engagement over hele verden, og på den baggrund belønner Danske Filmkritikere ham nu med årets Æres-Bodil.

Til årets Bodilpris-uddeling d. 28. februar 2015 kl. 20:00 på Bremen Teatret vil Viggo Mortensen være til stede og modtage årets Æres-Bodil. Der er tradition for at ære en dansk filmperson, der har haft en bemærkelsesværdig karriere. Listen over Æres-Bodil-modtagere tæller også enkelte prominente internationale stjerner som Charles Chaplin. I år var der fuld enighed blandt Danmarks filmkritikere om, at det er den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, der tildeles æren. Selskabet af Æres-Bodil-modtagere tæller blandt andet også Ove Sprogøe, Helle Virkner, Bodil Kjer og Ghita Nørby.

”Viggo Mortensen er et inspirerende forbillede som skuespiller. En skuespiller som har opnået massiv berømmelse, men som stadig arbejder utrætteligt på at forny sig. Han bruger sin status og sit talent i film, der stædigt prøver at holde filmen i live som en eksperimenterende og nysgerrig kunstart. Viggo Mortensen er en skuespiller, som vi her til lands er stolte over at have halvpart i, og han er en kunstner, der hele tiden arbejder på at udvikle og raffinere sin metier. Der er et særligt bånd mellem Danmark og Viggo Mortensen, og det vil vi gerne gøre vores til at styrke”, siger Jacob Wendt Jensen, formand i Danske Filmkritikere.

Viggo Mortensen har igennem hele sin bemærkelsesværdige karriere gjort opmærksom på sit danske tilhørsforhold, og vi har set ham i så forskellige film som The Indian Runner, A History of Violence, Eastern Promises og The Road. Til april kan man i danske biografer for første gang få chancen for at opleve ham på dansk, som general Gunnar Dinesen, der i slutningen af 1800-tallet udvandrer til Argentina. Den prisbelønnede dansk-argentinske film Jauja, instrueret af latinamerikanske Lisandro Alonso, vandt blandt andet de internationale filmkritikers fornemme Fipresci-pris i Cannes. Viggo Mortensen taler både dansk og spansk i filmen, og han har lovet at lære alle, hvordan man udtaler titlen, når han gæster Danmark.

Bodilprisen er den ældste danske filmpris, hvor Danske Filmkritikere siden 1948 har hyldet de bedste præstationer i årets film. Billetter til Bodilprisen 2015 er til salg via billetlugen.dk