De nominerede til Bodilprisen 2015

Danske Filmkritikere er nået til enighed om, hvem der skal dyste om årets Bodil-statuetter. I kategorien ’Bedste danske film’ finder man All Inclusive, Når dyrene drømmer, Stille hjerte, Klumpfisken og Kapgang. Stille hjerte og Kapgang har fået hele fem nomineringer hver. Bodilprisen bliver uddelt den 28. februar på Bremen Teater.

Topscorerne er Kapgang (Niels Arden Oplev) og Stille hjerte (Bille August) med hele fem nomineringer hver. Dysten om at vinde ’Bedste danske film’ står – foruden disse to – mellem All Inclusive (Hella Joof), Når dyrene drømmer (Jonas Alexander Arnby) og Klumpfisken (Søren Balle).

Curcic nomineret to gange

Blandt de nominerede til ’Bedste kvindelige hovedrolle’ finder man hele tre skuespillerinder fra Stille hjerte, nemlig Danica Curcic, Paprika Steen og Ghita Nørby, og de to øvrige nominerede er Bodil Jørgensen (All Inclusive) og Sonia Suhl (Når dyrene drømmer).

I ’Bedste kvindelige birolle’ finder man igen Danica Curcic (Fasandræberne), der som den eneste person er nomineret to gange. I denne kategori dyster hun mod Birgitte Hjort Sørensen (En du elsker), Sarah-Sofie Boussnina (Fasandræberne), Sidse Babett Knudsen (Kapgang) og Susanne Storm (Klumpfisken).

Blot fire mandlige hovedroller nomineret

Blandt de nominerede til ’Bedste mandlige hovedrolle’ finder man i år blot fire navne – nemlig Mikael Persbrandt (En du elsker), Villads Boye (Kapgang), Henrik Birch (Klumpfisken) og Uffe Rørbæk (Det andet liv), mens de nominerede til ’Bedste mandlige birolle’ tæller Ali Sivandi (Ækte Vare), Pilou Asbæk (Stille hjerte), Anders W. Berthelsen (Kapgang), David Dencik (Kapgang) og Lars Mikkelsen (Når dyrene drømmer).

Kampen om at blive ’Bedste dokumentar’ står mellem The Look of Silence (Joshua Oppenheimer), Cirkusdynastiet (Anders Riis-Hansen), 1989 (Anders Østergaard og Erzsébet Rácz), Våbensmuglingen (Andreas Koefoed), We Are Journalists (Ahmad Jalali Farahani).

Linklater, Jonze, Vallée, Payne og Coen-brødrene nomineret

De nominerede til ’Bedste ikke-amerikanske film’ er Vintersøvn (Nuri Bilge Ceylan), Force Majeure (Ruben Östlund), Ida (Pawel Pawlikowski), To dage, en nat (Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne) og Fortiden (Asghar Farhadi).

Blandt de nominerede til ’Bedste amerikanske film’ finder man Boyhood (Richard Linklater), Hende (Spike Jonze), Inside Llewyn Davis (Ethan Coen og Joel Coen), Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée) og Nebraska (Alexander Payne).

Foruden ovenstående kategorier uddeles der også priserne Bedste Filmfotograf, Sær-Bodil, Æres-Bodil, Henning Bahs-Prisen, som uddeles til bedste scenograf i samarbejde med Danske Scenografer, samt den nystiftede pris Årets Filmmanuskript, som uddeles sammen med Danske Dramatikere. Modtagerne af disse priser offentliggøres til prisuddelingen den 28. februar.

’Det ligner den omvendte verden’

Formand for Danske Filmkritikere, Jakob Wendt Jensen udtaler:

Vi er uhyre glade for, at det efter nogle magre år for kvindelige skuespillere nu ser bedre ud. Det bugner med talent i både kategorien for hovedroller og biroller. Vi håber, det fortsætter de næste mange år. Til gengæld fandt vi kun fire værdige mandlige hovedroller – det håber vi ændrer sig lynhurtigt. Det ligner den omvendte verden. Derudover er vi glade for at se mange nye navne og endda debutanter, både når det gælder ’Bedste film’ og skuespils-kategorierne.

Se den komplette liste over de nominerede herunder.

Danske film:
All Inclusive
Når dyrene drømmer
Stille hjerte
Klumpfisken
Kapgang

Dokumentar:
The Look Of Silence
Cirkusdynastiet
1989
Våbensmuglingen
We Are Journalists

Kvindelig birolle:
Birgitte Hjort Sørensen (En du elsker)
Sarah-Sofie Boussnina (Fasandræberne)
Danica Curcic (Fasandræberne)
Sidse Babett Knudsen (Kapgang)
Susanne Storm (Klumpfisken)

Mandlig birolle:
Ali Sivandi (Ækte vare)
Pilou Asbæk (Stille hjerte)
Anders W. Berthelsen (Kapgang)
David Dencik (Kapgang)
Lars Mikkelsen (Når dyrene drømmer)

Kvindelig hovedrolle:
Danica Curcic (Stille hjerte)
Bodil Jørgensen (All Inclusive)
Paprika Steen (Stille hjerte)
Sonia Suhl (Når dyrene drømmer)
Ghita Nørby (Stille hjerte)

Mandlig hovedrolle:
Mikael Persbrandt (En du elsker)
Villads Boye (Kapgang)
Henrik Birch (Klumpfisken)
Uffe Rørbæk (Det andet liv)

Ikke-amerikanske film:
Vintersøvn
Force Majeure
Ida
To dage, en nat
Fortiden

Amerikanske film:
Boyhood
Hende
Inside Llewyn Davis
Dallas Buyers Club
Nebraska