Ny pris hylder manuskriptkunsten

Ved dette års uddeling af Bodilprisen introduceres branchens nyeste pris, nemlig Årets Filmmanuskript. Danske Filmkritikere og Bodilkomitéen står bag initiativet til denne nye pris, som sætter fokus på manuskriptkunsten, som blomstrer i disse år med en ny generation af manuskriptforfattere, der dominerer det danske filmlandskab.

Filmkunsten er i en løbende udvikling. Og det samme gør sig gældende for manuskriptforfatterens rolle i skabelsen af filmen. I mange år var der fortrinsvis fokus på instruktøren som den altdominerende kunstneriske kraft på en dansk film. Men for ca. 20 år siden skete der noget. En ny generation af professionelle danske manuskriptforfattere voksede frem – først og fremmest på grund af oprettelsen af Filmskolens manuskriptuddannelse.

Kreativt aftryk fortjener hyldest

De sidste år er der dog sket endnu en udvikling, når det gælder filmmanuskripternes rolle. Og denne hyldest i form af en ny pris er derfor helt på sin plads ifølge Iben Albinus Sabroe, filmanmelder på Radio 24Syv, bestyrelsesmedlem i Danske Filmkritikere og formand for Bodilkomitéens manuskriptudvalg, som udtaler:

”Siden Mogens Rukov stod fadder til en ny manuskripttradition på Filmskolen, har den langsomt, men sikkert vokset sig sund og stærk. Tidligere blev manuskriptforfatteren i Danmark primært set eller anvendt som en slags plotsnedker for instruktøren. I dag spiller forfatteren en langt større rolle, og det er oftere sådan, at instruktøren og manuskriptforfatteren er sammen om både at skabe og indfri en films kunstneriske vision. Det er sidste års Bodil-vinder Jagten et eksempel på. I Danske Filmkritikere er vi derfor utroligt glade for, at manuskriptforfatternes kreative aftryk på dansk film nu honoreres med en pris.”

Manuskriptforfattere styrker diversiteten i dansk film

I de seneste år er manuskriptforfattere med stor succes begyndt at udvikle og færdiggøre manuskripter – endda før de har en aftale med en instruktør. En tendens, som Næstformand for Danske Dramatikere, Nikolaj Scherfig, finder yderst givende:

”En ny generation af manuskriptforfattere bliver mere og mere synlige, og manuskriptforfattere er for første gang i nyere dansk filmhistorie med succes begyndt at udvikle og initiere manuskripter, der først, når de er færdige, bliver præsenteret for instruktører. Det er en udvikling der vil fortsætte og vil være med til at styrke diversiteten i dansk film.”

Prisen uddeles sammen med Bodilpriserne den 28. februar på Bremen Teateret i København, hvor prisvinderen vil modtage en originaltegning af Anders Morgenthaler.