Kathrine Windfelds Mindelegat uddeles første gang til Bodilfesten

Instruktøren Kathrine Windfeld døde pludselig for lidt over et år siden. Midt i færdiggørelsen af en film der skulle markere 100 året for kvinders valgret. I forbindelse med Kathrines begravelse blev der samlet ind til en fond der i Katrines ånd, kan give en pris for en eller flere, der på kunstnerisk vis markerer sig i forhold til at sikre at mænd og kvinder har lige kår. Prisen er på 50.000 kroner, og bliver uddelt første gang sammen med Bodilstatuetterne til Bodilfesten den 5. Marts på Bremen Teater.

Bodilprisen 2016  uddeles for 69. gang. I år vil Bodilprisen også kunne opleves ude i landet, når der sendes live i biografer fra Skagen til Svaneke. Ellen Hillingsø er aftenens værtinde og styrer slagets gang, når den danske kritikerpris uddeles for 69. gang.
Men I år bliver også første gang at en ny pris bliver uddelt. Danske Filmkritikere har nemlig tilbud Bodilprisen som platform, når Kathrine Windfeld-legatet skal uddeles for første gang.

Om Kathrine Windfeld
Kathrine Windfeld uddannede sig i 1995 som filminstruktør ved The National Polish Film School i Lodz, Polen. Efterfølgende tog hun en Masters of Art i filmproduktion på Leeds University. I 2005 assisterede hun Ole Christian Madsen i Nordkraft, og året efter fik hun sit gennembrud med den svenske tv-serieKronprinsessen. Serien er baseret på Hanne-Vibeke Holsts bog og blev nomineret til en Emmy.

Hun havde stadig svært ved at komme ind i varmen i Danmark, så hun arbejdede videre i Sverige. Her lavede hun mini-serierne Kongemordet (2008) ogDronningeofret (2010-11) – også baseret på Hanne-Vibeke Holsts bøger – ligesom hun instruerede afsnit af Wallander (2010).

Derefter tog Danmark hende endelig for alvor til sig, og hun instruerede afsnit af DR-serierne Forbrydelsen III og Broen II. Hendes spillefilmdebut blev med den danske thriller Flugten (2009), om en dansk journalist, der tages som gidsel i Afghanistan.

I Sverige lavede hun sin bedste spillefilm, Hamilton: I nationens interesse (2012), med Mikael Persbrandt som den svenske specialagent. Her viste Windfeld, at hun var den kvindelige danske instruktør, der havde bedst greb om thriller-genren.

Noget af det sidste hun lavede var DR-dramaserien The Team, om international kriminalitet, hvor hun fungerede som konceptuerende instruktør og instruerede fire afsnit. Helt i Kathrines ånd blev hendes allersidste film en film om ligestilling i Danmark ”Det kan blive endnu bedre”, som blev lavet i anledning af 100 året for kvindernes stemmeret.

Hun var kendt som en kvinde med ben i næsen, en ægte ildsjæl, der altid havde en holdning klar til filmbranchen og fordelingen af støttemidler. Hun var tilhænger af en kvoteordning, der tilgodeså kvinderne i den danske filmbranche, med ordene:

”Nu har mændene i hundrede år fået job, fordi de var mænd. Så jeg har intet problem med at blive kvoteret ind. Det er mere end ret og rimeligt.”

 

Fondens bestyrelse består af:
Fotograf Søren Kuhn
Kontakt: soren@kuhn.dk mobil: 31582501

Producer Malene Flindt Pedersen
Kontakt: malene@hansenogpedersen.dk mobil 27442567

Direktør for filmstøtte, Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard

Rektor på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann