Bodilprisen 2016: Årets vindere

Værtinden Ellen Hillingsø styrede slagets gang på et gallastemt Bremen Teater i København, hvorfra Danske Filmkritikere for 69. gang hyldede filmbranchen med et smukt show, støttet af hovedsponsoren C More.
I år kunne filmentusiaster landet over også glæde sig ekstra meget, for Bodilprisen blev landsdækkende, da uddelingen af Bodilprisen for første gang kunne ses live i biografer landet over takket være et samarbejde med Nordea Fonden.

Det nervepirrende drama Under sandet blev aftenenes store vinder med tre Bodilstatuetter. Der var både statuetter i kategorierne bedste danske film, bedste mandlige hovedrolle og bedste mandlige birolle til den smukt iscenesatte og ubærlige fortælling om minerydning på vestkysten i sommeren 1945.

Roland Møller_Mandlig hovedrolle
Bedste mandlige hovedrolle: Roland Møller (Under Sandet)
Instruktør Martin Zandvliet_Under sandet
Under sandet instrueret af Martin Zandvliet

Danskfødte Anna Karina modtog på scenen en Æresbodil for sit virke i international film fra den franske nybølge og fremefter. Bodilprisen for bedste dokumentarfilm gik til koldkrigsgyseren The Man Who Saved the World instrueret af Peter Anthony.

 

Hæder til nuancerende kvindeportrætter
Kathrine Windfelds mindelegat uddeltes for første gang ved aftenens Bodilfest. Legatet blev indstiftet med midler fra en indsamling blandt instruktørens efterladte og vil fremover blive givet som udmærkelse for en indsats, der fremmer og fokuserer på kønnenes ligestilling i filmbranchen. Denne allerførste legatportion tilfaldt manuskriptforfatter Maya Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for deres arbejde med at nuancere kvindeportrættet i tv-serien Arvingerne.

Det blev Mille Lehfeldt der løb med årets Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i komedien Lang historie kort, mens Trine Pallesen tog statuetten for bedste kvindelige birolle for sin rolle i Nøgle Hus Spejl.

Mille Lehfeldt_Kvindelig hovedrolle
Bedste kvindelige hovedrolle: Mille Lehfeldt (Lang historie kort)

 

Hyldest til håndværket
Bodilfesten er en fejring af film og en hyldest fra Danske Filmkritikere til de hårdtarbejdende håndværkere i den danske filmbranche. Således var der en Særbodil til tonemester Peter Albrechtsen, for hans entusiastiske og dygtige lydarbejde på danske film. Årets bedste fotograf er ifølge Danske Filmkritikere Magnus Nordenhof Jønck, som fik en Bodilpris for sit arbejde på filmene Nøgle Hus Spejl , Krigen og Bridgend.
En særlig jury nedsat blandt Danske Filmkritikere havde valgt scenograf Mia Stensgaard til at modtage Scenograf Forbundets Henning Bahs-pris for sit produktionsdesign på Mænd og Høns. Mens May el-Toukhy og Maren Louise Käehne modtog prisen for Årets bedste manuskript for filmen Lang historie kort. Sidstnævnte er udvalgt af en nedsat jury blandt Danske Filmkritikere og støttet af Danske Dramatikere.

 

De eftertragtede Bodilstatuetter fordelte sig således:

 • Mille Lehfeldt fik en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle (Lang historie kort)
 • Bedste mandlige hovedrolle tilfaldt Roland Møller (Under sandet)
 • Trine Pallesen vandt bedste kvindelige birolle (Nøgle Hus Spejl)
 • Bedste mandlige birolle tilfaldt tyske Louis Hoffman (Under sandet)
 • Bedste ikke-amerikanske film blev Mommy instrueret af canadiske Xavier Dolan
 • Bedste amerikanske film tilfaldt den produktive instruktør Alejandro Gonzalez Iñárritu for Birdman
 • For sit arbejde på Nøgle Hus Spejl , Krigen og Bridgend modtog Magnus Nordenhof Jønck en Bodil for Bedste fotograf
 • Bedste dokumentarfilm blev koldkrigsgyseren The Man Who Saved the World instrueret af Peter Anthony
 • Tonemester Peter Albrechtsen modtog årets Særbodil for sit arbejde med lyddesign på Idealisten med flere danske film
 • Æresbodil 2016 gik til det franske nybølge-ikon Anna Karina
 • Henning Bahs-prisen for bedste produktionsdesign gik til scenograf Mia Stensgaard for hendes arbejde på Mænd og Høns
 • Årets bedste manuskript blev Lang historie kort, skrevet af May el-Toukhy og Maren Louise Käehne
 • For deres samarbejde og udfoldelse af tv-serien Arvingerne modtog manuskriptforfatter Maya Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm Kathrine Windfelds mindelegat

Læs motivationsteksterne her