Bodilprisen 2022: Her er de nominerede

Lørdag den 19. marts 2022 hylder Danske Filmkritikere traditionen tro årets største filmpræstationer ved Bodilprisen, der igen i år afholdes på Folketeatret i København. Nu løftes sløret for, hvilke nominerede der skal dyste om de 14 prestigefyldte priser. Helt sensationelt har ’Hvor kragerne vender’ modtaget ikke mindre end ni nomineringer, hvilket er rekord for en film til Bodilprisen. Desuden høster Trine Dyrholm sin 14. Bodilnominering – denne gang for titelrollen i ’Margrete Den Første’.

Bodilprisen, Danmarks ældste filmpris, bliver endnu engang uddelt med et brag af et gallashow på Folketeatret i København lørdag den 19. marts 2022.

Her byder Danske Filmkritikere velkommen til en festlig aften, hvor filmårets største præstationer skal hyldes og hædres. De nominerede til de i alt 14 priser, kan hermed offentliggøres.

Hele ni nomineringer til ’Hvor kragerne vender’
Årets helt store topscorer er uden tvivl ’Hvor kragerne vender’, som er nomineret hele ni gange – nærmere betegnet i kategorierne Bedste film (fiktion), Bedste kvindelige hovedrolle (Rosalinde Mynster), Bedste kvindelige birolle (hhv. Anne Sofie Wanstrup og Bodil Jørgensen), Bedste mandlige birolle (hhv. Jesper Groth og Thomas Hwan) og Biografklub Danmark Talentprisen (hhv. Anne Sofie Wanstrup, Sara Isabella Jønsson og Lisa Jespersen).

Grundet dobbeltnomineringerne i de to birollekategorier og tre nomineringer til Biografklub Danmark Talentprisen kan filmen dog højst modtage fem statuetter.

3 ud af 5 nominerede til ’Bedste film’ er instrueret af kvinder
I kategorien Bedste film (fiktion) dyster ’Hvor kragerne vender’ (instr. Lisa Jespersen) med ’Margrete Den Første’ (instr. Charlotte Sieling), ’Smagen af sult’ (instr. Christoffer Boe), ’Ternet Ninja 2’ (instr. Thorbjørn Christoffersen og Anders Matthesen) og ’Venuseffekten’ (instr. Anna Emma Haudal). Dermed er tre ud af de fem nominerede film instruerede af kvinder.

Kampen om statuetten for Bedste kvindelige hovedrolle kommer til at stå mellem Birthe Neumann (’Pagten’), Johanne Milland (’Venuseffekten’), Katrine Greis-Rosenthal (’Smagen af sult’), Rosalinde Mynster (’Hvor kragerne vender’) og Trine Dyrholm (’Margrete Den Første’). Denne nominering er Trine Dyrholms 14. Bodilnominering.

De nominerede til Bedste mandlige hovedrolle er Alex Høgh Andersen (’Skyggen i mit øje’), Anders Matthesen (’Ternet Ninja 2’), Nikolaj Coster-Waldau (’Smagen af sult’) og Simon Bennebjerg (’Pagten’) og den kun 15-årige Bertram Bisgaard (’Skyggen i mit øje’).

’Flugt’ er – naturligvis – også nomineret
I dokumentarkategorien finder man – næppe overraskende – Jonas Poher Rasmussens animerede ’Flugt’, som allerede er blevet shortlistet til to Oscar-priser. Den skal dyste mod ’Fra det vilde hav’ (instr. Robin Petré), ’Kandis for livet’ (instr. Jesper Dalgaard), ’President’ (instr. Camilla Nielsson) og ’Skál/Skål’ (instr. Cecilie Debell og Maria Tórgarð).

Biografklub Danmark er dette års sponsor for Talentprisen, som uddeles til et nyt og bemærkelsesværdigt talent, der har markeret sig i årets danske film. De nominerede i denne kategori er Anne Sofie Wanstrup (skuespiller, ’Hvor kragerne vender’ & ’Venuseffekten’), Johanne Milland (skuespiller, ’Venuseffekten’), Jesper Dalgaard (instruktør, ’Kandis for livet’), Lisa Jespersen (instruktør, ’Hvor kragerne vender’) og Sara Isabella Jønsson (manuskriptforfatter, ’Hvor kragerne vender’ og ’Miss Osaka’).

De øvrige nominerede kan ses i listen herunder.

Annika Aakjær bliver vært for årets show
Showets vært bliver Annika Aakjær, som med sin musikalitet, humor, et veludviklet performertalent og sin store personlighed på kort tid har taget Danmark med storm. Siden sit debutalbum har hun imponeret både anmeldere og publikum med sine originale tekster og melodier.

Udover at være et stort navn på den danske musikscene har hun også flere præstationer som skuespiller bag sig. Med værtskabet ved Bodilprisen ser hun frem til at hylde filmbranchens mange, dygtige aktører med et show ud over det sædvanlige.

Billetter til showet kan købes her

Årets nominerede til Bodilprisen 2022

Bedste film (fiktion)
• Hvor kragerne vender
• Margrete Den Første
• Smagen af sult
• Ternet Ninja 2
• Venuseffekten

Bedste kvindelige hovedrolle
• Birthe Neumann, Pagten
• Johanne Milland, Venuseffekten
• Katrine Greis-Rosenthal, Smagen af sult
• Rosalinde Mynster, Hvor kragerne vender
• Trine Dyrholm, Margrete Den Første

Bedste mandlige hovedrolle
• Alex Høgh Andersen, Skyggen i mit øje
• Anders Matthesen, Ternet Ninja 2
• Bertram Bisgaard, Skyggen i mit øje
• Nikolaj Coster-Waldau, Smagen af sult
• Simon Bennebjerg, Pagten

Bedste kvindelige birolle
• Anne Sofie Wanstrup, Hvor kragerne vender
• Asta August, Pagten
• Bodil Jørgensen, Hvor kragerne vender
• Ester Birch, Skyggen i mit øje
• Sofie Gråbøl, Venuseffekten

Bedste mandlige birolle
• Jesper Groth, Hvor kragerne vender
• Lars Mikkelsen, Venuseffekten
• Morten Hee Andersen, Margrete Den Første
• Søren Malling, Margrete Den Første
• Thomas Hwan, Hvor kragerne vender

Bedste dokumentar
• Flugt
• Fra det vilde hav
• Kandis for livet
• President
• Skál/Skål

Bedste amerikanske film
• First Cow
• Minari
• Nomadland
• Sound of Metal
• The French Dispatch

Bedste ikke-amerikanske film
• Promising Young Woman
• Quo Vadis, Aida
• The Father
• The Power of the Dog
• Titane

Biografklub Danmark Talentprisen
• Anne Sofie Wanstrup, skuespiller, Hvor kragerne vender & Venuseffekten
• Johanne Milland, skuespiller, Venuseffekten
• Jesper Dalgaard, dokumentarinstruktør, Kandis for livet
• Lisa Jespersen, instruktør, Hvor kragerne vender
• Sara Isabella Jønsson, manuskriptforfatter, Hvor kragerne vender og Miss Osaka

Om Foreningen Danske Filmkritikere
Foreningen har 43 medlemmer, og bestyrelsen består af:
• Nanna Frank Rasmussen (formand)
• Jacob Ludvigsen (næstformand)
• Christian Monggaard
• Katrine Sommer Boysen
• Maria Månson
• Ann Lind Andersen