Bodilprisen 2022: Her er vinderne

For første gang nogensinde blev der til aftenens prisshow uddelt årets Bedste mandlige hovedrolle for en stemmepræstation, og det var ingen ringere end foregangsmanden Anders Matthesen, der løb med statuetten for sin præstation i Ternet Ninja 2.
Susanne Bier blev tildelt årets Æres-Bodil for sit mangeårige imponerende arbejde og sin ambassadørrolle for dansk film ude i verden. Derudover honorerede Danske Filmkritikere særligt de danske dokumentarfilm i år med hele tre priser, hvilket er rekord. Den internationalt anerkendte Flugt løb med to priser – for Bedste dokumentar og Sær-Bodil for animationsarbejdet bag – mens instruktør Jesper Dalgaards arbejde med Kandis for livet gav ham Biografklub Danmark Talentprisen.
Statuetten for Bedste Film gik til debutanten Lisa Jespersen for dramaet Hvor kragerne vender, som også høstede en pris til Anne Sofie Wanstrup i kategorien Bedste kvindelige birolle.

For 75. gang var den danske filmbranche samlet til Bodilfest, og sangskriver og skuespiller Annika Aakjær styrede slagets gang under aftenens gallashow på Folketeatret i København. Det var hendes første gang som Bodilvært, men aftenens store historie havde en anden first timer, Anders Matthesen, i hovedrollen. Han modtog nemlig prisen for Bedste mandlige hovedrolle for sin stemmepræstation i Ternet Ninja 2 – en hæder, som aldrig før var givet for en stemmepræstation.

Aftenens hovedpris for Bedste film gik til debutanten Lisa Jespersen for Hvor kragerne vender. Det var tredje gang i løbet af de seneste fem år, at en debutant modtager hovedprisen.

En anerkendelse af rutinerede kræfter
Årets Æres-Bodil blev uddelt til en af Danmarks største instruktører nogensinde, Susanne Bier.

Fra sit gennembrud i komedien Den Eneste Ene til Oscarvinderen Hævnen og Netflix-succesen Bird Box har hun banet vejen og været en ambassadør i særklasse for den danske filmbranche – en rolle som Danske Filmkritikere i år hædrede med æresprisen.

For anden gang i karrieren gik prisen for Bedste kvindelige hovedrolle til Birthe Neumann – denne gang for hendes rolle som Karen Blixen i filmen Pagten. Helt nyt var det til gengæld for aftenens Bodildebutant og modtager af Bedste kvindelige birolle, Anne Sofie Wanstrup, der også var nomineret til Biografklub Danmark Talentprisen. Den pris gik i stedet til dokumentarinstruktøren Jesper Dalgaard for hans dokumentariske portræt af dansktop-bandet Kandis og ikke mindst dets fanskare i Kandis for Livet.

Årets mandlige birolle gik til Lars Mikkelsen for hans rolle i Venuseffekten. Det var hans tredje Bodil.

En aften i animationens tegn
Det var ikke kun Anders Matthesen, der kunne lade sig hylde som årets bedste i sin kategori med en animationsfilm.

Jonas Poher Rasmussens roste animerede dokumentar Flugt endte med at stå øverst på skamlen, da der skulle uddeles priserne for Bedste Dokumentar og årets Sær-Bodil – sidstnævnte blev uddelt til animator Kenneth Ladekjær og art director Jess Nicholls.

Biografsuccesen Margrete Den Første endte som aftenens hyppigste gæst på scenen, da filmen blev hædret med tre af de mere tekniske priser: Rasmus Videbæk for Bedste fotograf, Henning Bahs-prisen for scenografien gik til Søren Schwarzberg, og Bedste manuskript til trioen Charlotte Sieling, Jesper Fink og Maya Ilsøe.

I kategorierne Bedste amerikanske film og Bedste ikke-amerikanske film gik priserne til to film af kvindelige instruktører: Nomadland af Chloé Zhao og The Power of the Dog af newzealandske Jane Campion.

Læs mere her