Bodilprisen 2016. Og de nominerede er…

Danske Filmkritikere har netop afsløret hvem der skal dyste om årets Bodil-statuetter. I kategorien ’Bedste danske film’ finder man et stærkt felt af filmene Under sandet, Krigen, Idealisten, Sommeren ’92 og Bridgend.

Bodilprisen 2016 uddeles lørdag den 5. marts på Bremen Teater og vil blive sendt live i biografer fra Skagen til Svaneke. Ellen Hillingsø er aftenens værtinde og styrer slagets gang, når den danske kritikerpris uddeles for 69. gang.

Danske Filmkritikere er denne eftermiddag nået til enighed om hvem der skal dyste om de eftertragtede priser ved Bodilprisen 2016.

Topscoreren er Kasper Barfoeds filmatisering af de danske EM-fodboldhelte i Sommeren ’92, der har fået hele fem nomineringer, blandt andet for ’Bedste danske film’, ’Bedste mandlige hovedrolle’ og ’Bedste kvindelige birolle’.

Tobias Lindholms Krigen følger skarpt efter med fire nomineringer. Her er både Pilou Asbæk og Tuva Novotny nomineret for deres hovedroller i filmen. Lang historie kort, der er instrueret af May el-Toukhy, og Under sandet, der er instrueret af Martin Zandvliet, har hver opnået tre nomineringer.

”Det er naturligvis altid interessant at tælle antal nomineringer til hver enkelt film for at skabe overskrifter, men det er faktisk endnu mere spændende at konstatere at i alt ti danske film har fået mindst én nominering hver. Og fra dagens møde kan jeg oplyse at flere andre var endog meget tæt på. Det viser at dansk film i 2015 var et meget stærkt filmår, når det gælder kvaliteten af de danske film. Både i dybden og i bredden. De to krigsdramaer fra hver sin tidsalder, et selvmordsstudie, en politisk thriller og en fodboldfilm klæder hinanden som et studie i forskellighed, man ikke på forhånd kunne udtænke,” siger Jacob Wendt Jensen, formand for Danske Filmkritikere, og fortsætter:

”For første gang nogensinde har vi også valgt at nominere en skuespiller fra en dokumentarfilm, nemlig Ruth Brejnholm, der gestalter Laurits Munch-Petersens mormor i Skyggen af en helt. Dels spiller hun uhyre overbevisende i sin rolle, som man først sent i filmen opdager er en konstruktion, og dels er hendes tilstedeværelse i Bodil-feltet også et indirekte bevis på, at grænserne for dokumentarfilm brydes i disse år. Hurra for begge dele.”

Kom med til Bodilprisen 2016
Bodilprisen er ikke kun for filmbranchen. Der er nemlig et begrænset antal billetter til salg til Bodilprisen 2016, som kan købes via www.billetnet.dk. Aftenen starter med champagne på den røde løber, og efterfølges af det store prisshow i salen. Efter prisuddelingen vil der være stor efterfest i Bremens foyer med fri bar. Billetter kan købes for 550,- kr./stk.

Bodilprisen LIVE i hele landet
I år er det også muligt at se Bodilprisen direkte i biografer i hele landet. Danske Filmkritikere har i samarbejde med Nordeafonden muliggjort, at Bodilprisen 2016 bliver en national fejring af dansk film, så man kan gå i sin lokale biograf og se prisuddelingen.

Se mere her

 

Nomineringer til
Bodilprisen 2016

Bedste danske film

 • Under sandet
 • Idealisten
 • Bridgend
 • Krigen
 • Sommeren ’92

 

Bedste kvindelige hovedrolle

 • Ghita Nørby (Nøgle hus spejl)
 • Tuva Novotny (Krigen)
 • Hannah Murray (Bridgend)
 • Mille Lehfeldt (Lang historie kort)
 • Bodil Jørgensen (Mennesker bliver spist)

 

Bedste mandlige hovedrolle

 • Joachim Fjelstrup (Steppeulven)
 • Ulrich Thomsen (Sommeren ’92)
 • Roland Møller (Under sandet)
 • Pilou Asbæk (Krigen)
 • Peter Plaugborg (Idealisten)

 

Bedste kvindelige birolle

 • Trine Pallesen (Nøgle hus spejl)
 • Trine Dyrholm (Lang historie kort)
 • Dya Josefine Hauch (Lang historie kort)
 • Lene Maria Christensen (Sommeren ’92)
 • Ruth Brejnholm (Skyggen af en helt)

 

Bedste mandlige birolle

 • Søren Malling (Idealisten)
 • Henning Jensen (Sommeren ’92)
 • Dulfi al-Jabouri (Krigen)
 • Louis Hofmann (Under sandet)
 • Esben Smed (Sommeren ’92)

 

Bedste dokumentar

 • Et hjem i verden (Andreas Kofoed)
 • Misfits (Jannik Splidsboel)
 • Fassbinder – at elske uden at kræve (Christian Braad Thomsen)
 • The Man Who Saved the World (Peter Anthony)
 • Naturens uorden (Christian Sønderby Jepsen)

 

Bedste amerikanske film

 • Birdman
 • Inderst inde
 • Sicario
 • Star Wars: The Force Awakens
 • Whiplash

 

Bedste ikke-amerikanske film

 • Leviathan
 • Mad Max: Fury Road
 • Amy
 • Marshland
 • Mommy

 

Bodilprisen 2016 arrangeres i samarbejde med C More

C More Play er en streamingtjeneste, der giver adgang til mange timers film, serier, børne- og dokumentarprogrammer. Kunderne får adgang til tusindvis af film- og serietitler, da C More samarbejder med en lang række af de største film- og serieproducenter, der sikrer kunderne adgang til de nyeste blockbustere og serier fra USA. Derudover har C Mores kunder adgang til mange timers børneunderholdning fra blandt andet Astrid Lindgrens univers. C More Play kan ses på computer, tablet, smartphone eller på TV via Samsung Smart TV og Chromecast.

Se mere på www.cmore.dk