Forældre og debuterende instruktører stjal rampelyset til Bodilprisen 2017

De debuterende instruktører med Rasmus Heisterberg i spidsen og filmen Forældre blev de store vindere, da Bodilprisen her til aften i en festklædt Konservatoriets Koncertsal hyldede filmbranchens dygtigste for 70. gang. Jubilæumsåret blev samtidig året, hvor manuskriptforfatterne fik deres egen Bodilpris, og den første udgave af Streamingprisen blev uddelt i samarbejde med Blockbuster, Filmstriben og Viaplay.

Den store jubilæumsudgave af Bodilprisen blev en sand sejrsgang for de nye instruktører. Spillefilmsinstruktørdebutanten Rasmus Heisterberg gik forrest og kunne tage hjem med en Bodilstatuette for Bedste film for I Blodet, mens de to debuterende dokumentarister Andreas Møl Dalsgaard og Obaidah Zytoon i fællesskab kunne lade sig hylde for The War Show, der blev kåret som Bedste dokumentarfilm.

Christian Tafdrup blev aftenens store vinder
Christian Tafdrup kan dog med rette kalde sig aftenens helt store vinder, da han selv modtog den første officielle Bodilpris for Bedste manuskript for dramaet Forældre, der fortæller historien om et midaldrende ægtepar, som køber deres gamle studielejlighed og forsøger at genskabe deres ungdom.

Men ikke nok med det modtog fotograf på Forældre, Maria von Hausswolff, Bodilprisen som Bedste fotograf, mens scenograf Jette Lehmann løb af sted med Henning Bahs-prisen, som hylder årets bedste inden for produktionsdesign.

Og det sluttede ikke her for Forældre, da også hovedrolleindehaveren i filmen, Søren Malling, modtog sin første Bodilstatuette i fjerde forsøg som Bedste mandlige hovedrolle. I den kvindelige kategori kunne Trine Dyrholm udbygge sin imponerende rekord og lade sig hylde for sjette gang i alt og femte gang som Bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i Kollektivet.

Mens Søren Malling skulle nomineres fire gange, før han kunne få en Bodilstatuette med hjem, blev femte gang lykkens gang for Lars Mikkelsen, som modtog en Bodil som Bedste mandlige birolle for sin præstation i Der kommer en dag, mens Victoria Carmen Sonne kan fejre sin første statuette som Bedste kvindelige birolle for sin rolle som hovedpersonen Simons kæreste Emilie i årets bedste film I Blodet.

Filminstruktør og formand for Danske Filminstruktører Christina Rosendahl kunne gå hjem med årets Sær-Bodil for sit filmpolitiske engagement, mens Henning Jensen efter en lang og gloværdig karriere modtog en Æres-Bodil.

Blandt de internationale film nærmer instruktør Alejandro González Iñárritu sig efterhånden Woody Allens rekord, da han kravlede op på andenpladsen all-time med sin tredje Bodilstatuette for Bedste amerikanske film for The Revenant, mens Maren Ade modtog en Bodil for Bedste ikke-amerikanske film for sit mesterværk Min far Toni Erdmann.

Første udgave af Streamingprisen uddelt
2017-udgaven af Bodilprisen er samtidig 70-års jubilæum for den allerførste prisuddeling. Men selv efter syv årtier sker der stadig nye ting for Bodilprisen, og i år kunne man byde velkommen til den helt nye publikumspris, Streamingprisen.

Streamingprisen uddeles af Danske Filmkritikere i samarbejde med streamingtjenesterne Blockbuster, Viaplay og Filmstriben – Bibliotekernes filmtilbud, der hver havde nomineret tre film, hvorefter det var op til publikum at stemme på deres favorit på Bodilprisens hjemmeside.

Den afstemning betød, at første modtager af Streamingprisen blev Flaskepost fra P, som er instrueret af Hans Petter Moland. Filmen blev nomineret af Viaplay.

De eftertragtede Bodilstatuetter fordelte sig således:

 • Bedste film gik til I Blodet, som er instrueret af Rasmus Heisterberg
 • Trine Dyrholm modtog sin femte Bodil for Bedste kvindelige hovedrolle (Kollektivet)
 • Bedste mandlige hovedrolle tilfaldt Søren Malling (Forældre)
 • Victoria Carmen Sonne fik en Bodilstatuette for Bedste kvindelige birolle (I Blodet)
 • Bedste mandlige birolle tilfaldt Lars Mikkelsen (Der kommer en dag)
 • Bedste ikke-amerikanske film blev Min far Toni Erdmann, som er instrueret af Maren Ade
 • Bedste amerikanske film tilfaldt for tredje gang og for andet år i træk instruktør Alejandro González Iñárritu for The Revenant
 • Fotograf Maria von Hausswolff fortsatte Forældres sejrstogt og modtog en Bodil som bedste fotograf
 • Bedste dokumentarfilm blev den personlige roadmovie gennem Syrien The War Show, som er instrueret af Andreas Møl Dalsgaard og Obaidah Zytoon
 • Den første officielle Bodilpris for Bedste manuskript gik til Christian Tafdrup for Forældre
 • Filminstruktør og formand for Danske Filminstruktører Christina Rosendahl modtog årets Sær-Bodil for sit filmpolitiske engagement, hvor hun i 2016 især har markeret sig som en begavet stemme i ligestillingsdebatten
 • Æres-Bodil 2017 gik til den mangeårige film- og teaterskuespiller Henning Jensen for hans imponerende karriere med 88 roller i film og tv-serier.
 • Henning Bahs-prisen for bedste produktionsdesign modtog scenograf Jette Lehmann for sit arbejde på Forældre.

Den første udgave af Streamingprisen gik til Flaskepost fra P, som var nomineret af streamingtjenesten Viaplay. Norske Hans Petter Moland har instrueret filmen.