Bodilprisen 2020 – og de nominerede er…

Danske Filmkritikere kan i dag løfte sløret for, hvem der er i spil til Danmarks ældste filmpris, Bodilprisen. Der er tale om et historisk tæt nomineringsfelt, hvor hele syv film har modtaget enten tre eller fire nomineringer, så der er lagt op til en nervepirrende aften for filmårets dygtigste fra ind- og udland. Hovedkategorien ’Bedste danske film’ står i år mellem Rasmus Kloster Bros Cutterhead, Frederikke Aspöcks De frivillige, May el-Toukhys Dronningen, Michael Noers Før frosten og Frelle Petersens Onkel. Hvem der skal modtage årets Bodil-statuetter, afsløres lørdag den 29. februar ved et storslået gallashow på Folketeatret med skuespiller Jesper Groth som vært.

Lørdag den 29. februar kl. 20.00 bliver Danmarks mest prestigefyldte filmpris, Bodilprisen, uddelt ved et storslået gallashow på Folketeatret i København, hvor skuespiller Jesper Groth vil føre publikum trygt igennem aftenen. I dag kan Danske Filmkritikere afsløre, hvem der er i spil til årets Bodil-statuetter.

Der er tale om et historisk tæt felt, hvor hele fire film må deles om topscorerværdigheden med hver fire nomineringer.

Tre af topscorerne, debutanten Rasmus Kloster Bros Cutterhead, Michael Noers Før frosten og May el-Toukhys anden spillefilm Dronningen, er blandt andet i spil til en Bodil for ’Bedste danske film’. De er nomineret sammen med Frederikke Aspöcks De frivillige og Frelle Petersens Onkel.

 

Trine Dyrholm kan slå rekord – igen

Begge hovedrollekategorier består i år af en god blanding af Bodil-veteraner og nye, unge talenter.

Hos kvinderne har Trine Dyrholm mulighed for at udbygge sin egen Bodil-rekord, da hun er nomineret for 12. gang for Dronningen, mens sidste års modtager af prisen, Victoria Carmen Sonne, er nomineret for sin rolle i Laurits Flensted-Jensens Usynligt hjerte. De øvrige nominerede i kategorien ’Bedste kvindelige hovedrolle’ er spillefilmdebutanten Christine Sønderris for Cutterhead, Jette Søndergaard for Onkel og Lisa Carlehed for Til vi falder.

I den mandlige kategori kan Jesper Christensen tage sin femte Bodil med hjem – han er nomineret for Før frosten. Jacob Lohmann, der var nomineret i birollekategorien i 2019, er i år nomineret for sin hovedrolle i De frivillige, mens Esben Smed ligeledes modtager sin anden Bodil-nominering for sin skildring af Daniel Rye i Ser du månen, Daniel. Blandt de helt nye navne på det store lærred er Mohammed Ismail Mohammed og Zaki Youssef begge nomineret til ’Bedste mandlige hovedrolle’ for deres roller i Danmarks Sønner.

 

Otte forskellige film repræsenteret blandt birollerne

Hele otte forskellige film er repræsenteret blandt de nominerede til hhv. bedste kvindelige og mandlige birolle.

I kategorien ’Bedste kvindelige birolle’ er Christiane Gjellerup Koch og Sofie Torp begge nomineret for Ser du månen, Daniel, mens spillefilmdebutanten Sherin Habib-Shokr er nomineret for sin rolle i Danmarks Sønner. Clara Rosager modtager sin første nominering for Før Frosten, mens svenske Tuva Novotny er nomineret til en Bodil for tredje gang for sin rolle i Selvmordsturisten.

Hos mændene er Anders Matthesen nomineret for andet år i træk, denne gang for sin rolle i De frivillige, mens Peter H. Tygesen markerer sin spillefilmdebut med en nominering for Onkel. Det samme gør Gustav Lindh, der ligesom svenske Magnus Krepper er nomineret for Dronningen. Kroatiske Kresimir Mikic fuldender årets nominerede til ’Bedste mandlige birolle’ for sin rolle i Cutterhead.

 

Arbejdernes Landsbank er ny hovedsponsor og præsenterer Talentprisen

Talentprisen får i år et nyt navn, da Arbejdernes Landsbank er ny hovedsponsor for Bodilprisen. Arbejdernes Landsbank Talentprisen går til et nyt, markant talent, der har gjort sig særligt bemærket inden for det seneste filmår. Nomineringsfeltet tæller i år både instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere og fotografer.

Årets fem nominerede er instruktørerne Ulaa Salim (Danmarks Sønner) og Rasmus Kloster Bro (Cutterhead), skuespiller Sofie Torp for Ser du månen, Daniel, fotograf Louise McLaughlin for Harpiks og manuskriptforfatter Jesper Fink for Før frosten.

Se den komplette liste over de nominerede herunder.

 

Bedste danske film

 • Cutterhead (Rasmus Kloster Bro)
 • De frivillige (Frederikke Aspöck)
 • Dronningen (May el-Toukhy)
 • Før frosten (Michael Noer)
 • Onkel (Frelle Petersen)

 

Bedste kvindelige hovedrolle

 • Christine Sønderris (Cutterhead)
 • Jette Søndergaard (Onkel)
 • Lisa Carlehed (Til vi falder)
 • Trine Dyrholm (Dronningen)
 • Victoria Carmen Sonne (Usynligt hjerte)

 

Bedste mandlige hovedrolle

 • Esben Smed (Ser du månen, Daniel)
 • Jacob Lohmann (De frivillige)
 • Jesper Christensen (Før frosten)
 • Mohammed Ismail Mohammed (Danmarks sønner)
 • Zaki Youssef (Danmarks sønner)

 

Bedste kvindelige birolle

 • Sherin Habib-Shokr (Danmarks sønner)
 • Christiane Gjellerup Koch (Ser du månen, Daniel)
 • Clara Rosager (Før frosten)
 • Sofie Torp (Ser du månen, Daniel)
 • Tuva Novotny (Selvmordsturisten)

 

Bedste mandlige birolle

 • Anders Matthesen (De frivillige)
 • Gustav Lindh (Dronningen)
 • Kresimir Mikic (Cutterhead)
 • Magnus Krepper (Dronningen)
 • Peter H. Tygesen (Onkel)

 

Bedste ikke-amerikanske film

 • Kapernaum (Nadine Labaki)
 • Parasite (Bong Joon-ho)
 • Smerte og ære (Pedro Almodóvar)
 • Sorry We Missed You (Ken Loach)
 • The Favourite (Yorgos Lanthimos)

 

Bedste amerikanske film

 • First Reformed (Paul Schrader)
 • Joker (Todd Philips)
 • Marriage Story (Noah Baumbach)
 • Once Upon a Time in Hollywood (Quentin Tarantino)
 • The Irishman (Martin Scorsese)

 

Bedste dokumentarfilm

 • Et ægte par (Emil Langballe)
 • Forglem mig ej (Sun Hee Engelstoft)
 • Håbets Ø (Sidse Torstholm Larsen & Sturla Pilskog)
 • Q’s Barbershop (Emil Langballe)
 • Western Arabs (Omar Shargawi)

 

Arbejdernes Landsbank Talentprisen

 • Jesper Fink, manuskriptforfatter (Før frosten)
 • Louise McLaughlin, fotograf (Harpiks)
 • Rasmus Kloster Bro, instruktør (Cutterhead)
 • Sofie Torp, skuespiller (Ser du månen, Daniel)
 • Ulaa Salim, instruktør (Danmarks Sønner)

 

Ud over de ovenstående kategorier uddeles også en pris for ’Bedste manuskript’, ’Bedste fotograf’, ’Æres-Bodil’ og ’Sær-Bodil’ og Henning Bahs-prisen, som går til en scenograf.