Bodilprisen 2020: Her er vinderne…

May el-Toukhys Dronningen blev aftenens helt store vinder og hjemtog hele fire priser, da Danske Filmkritikere hyldede det seneste års dygtigste fra filmens verden på Folketeatret til en storslået gallafest. Dronningen løb med aftenens største hæder med prisen for Bedste film, mens Trine Dyrholm satte en ny rekord med endnu en Bodil-statuette for Bedste kvindelige hovedrolle – det samme gjorde Jesper Christensen med sin i alt femte Bodil og fjerde i kategorien Bedste mandlige hovedrolle for Før frosten. Blandt talenterne blev instruktør Ulaa Salim den første modtager af Arbejdernes Landsbank Talentprisen for Danmarks Sønner.

Der blev uddelt 14 priser her til aften, da den 73. udgave af Bodilprisen fandt sted på Folketeatret i København. Aftenens store vinder blev May el-Toukhys Dronningen, der modtog hele fire priser. Filmen modtog priser for Bedste film, Bedste kvindelige hovedrolle til Trine Dyrholm og Bedste mandlige birolle til svenske Gustav Lindh, mens filmens fotograf, Jasper Spanning, modtog prisen for Bedste fotograf.

Rekorders aften
Trine Dyrholm udbyggede med sin syvende Bodil sin egen rekord, mens der blev sat en ny rekord hos herrerne, da Jesper Christensen med sin fjerde Bodil for Bedste mandlige hovedrolle – og femte Bodil i alt – for Før frosten nu kan kalde sig den mest vindende mandlige skuespiller nogensinde.

I dokumentarkategorien var der på forhånd sat en rekord, da Emil Langballe som den første nogensinde var nomineret med to forskellige film. Det blev da også hans Q’s Barbershop, der løb med Bodil’en for Bedste dokumentar.

De unge talenter blev hyldet
Der var traditionen tro også priser til nogle af de mere uprøvede kræfter i dansk film. Blandt andre modtog Sofie Torp en Bodil for sin første større filmrolle i Ser du månen, Daniel i kategorien Bedste kvindelige birolle. Instruktør Ulaa Salim modtog Arbejdernes Landsbank Talentprisen for sin debutspillefilm Danmarks Sønner, mens Frelle Petersen blev hædret for sin anden spillefilm Onkel med en Bodil for Bedste manuskript. Og så gik Henning Bahs Prisen for bedste produktionsdesign til Josephine Farsø, som sidste år var nomineret til en talentpris.

Årets Æres-Bodil gik til instruktørmakkerparret Wikke & Rasmussen for at have underholdt flere generationer med deres finurlige film, mens Sær-Bodil blev overrakt til repræsentanter for det filmarkæologiske projekt Stumfilm.dk, der digitaliserer over 400 stumfilm fra perioden 1897-1928.

Blandt de internationale film var det nok ingen overraskelse, at Bong Joon-hos firdobbelte Oscar-vinder Parasite løb med Bodil’en for Bedste ikke-amerikanske film, mens der skal en Bodil af sted til Noah Baumbach for hans Netflix-drama Marriage Story.

De eftertragtede Bodilstatuetter fordelte sig således:

 • Bedste film gik til Dronningen, som er instruktør May el-Toukhys anden spillefilm.
 • Trine Dyrholm udbyggede sin egen rekord med endnu en Bodil for Bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i Dronningen.
 • Bedste mandlige hovedrolle markerede også en rekord, da Jesper Christensen blev den mest vindende mandlige skuespiller i Bodil-historien for sin rolle i Før frosten.
 • Sofie Torp modtog prisen for Bedste kvindelige birolle (Ser du månen, Daniel).
 • Bedste mandlige birolle tilfaldt debutanten Gustav Lindh (Dronningen).
 • Dobbeltnominerede Emil Langballes Q’s Barbershop modtog prisen for Bedste dokumentar.
 • Bedste manuskript gik til Frelle Petersen (Onkel).
 • Bedste fotograf tilfaldt Jasper Spanning for hans arbejde på
 • Bedste amerikanske film gik til Marriage Story, som er instrueret af Noah Baumbach.
 • Bedste ikke-amerikanske film tilfaldt Bong Joon-hos firdobbelte Oscar-vinder Parasite.
 • Æres-Bodil gik i år til Michael Wikke og Steen Rasmussen for deres store indsats for dansk familiefilm.
 • Årets Sær-Bodil blev givet til Stumfilm.dk.
 • Henning Bahs Prisen for bedste produktionsdesign tilfaldt Josephine Farsø for hendes arbejde på
 • Den første udgave af Arbejdernes Landsbank Talentprisen gik til instruktør Ulaa Salim for hans debutspillefilm Danmarks Sønner.

Den samlede modtagerliste samt begrundelserne kan læses i det følgende.

Foto af Lasse Lagoni