Bodilprisen 1952

Igen var man i ‘World Cinema’ og efter modellen fra året før. Biografdirektør Kai Holm var glad vært for en stopfuld sal. Gæsterne fra staten, etaten, overklassen og filmverdenen ankom i projektør-lys til festen, der blev åbnet af formanden Svend Kragh-Jacobsen.

Premiere-filmen var ‘En Plads i Solen’, som allerede havde fået sit eget hjemlands påskønnelse i form af 6 ‘Oscars’. Hen under midnat kunne man i øvrigt se en filmet reportage fra gæsternes ankomst til festlighederne to timer tidligere, kommenteret vittigt og kompetent af magister Bjørn Rasmussen.

Prisen for bedste film gik til Lau Lauritzen og Bodil Ipsen for ‘Det sande ansigt’. Herrerne blev dette år i kulissen – på scenen fik Bodil Kjer en hovedrollepris for ‘Mød mig på Cassiopeia’ og den 84-årige Sigrid Neiiendam (‘Verdens ældste modtager af en film-pris’, som BT skrev) en birollepris for ‘Fra den gamle Købmandsgård’.

Samme år vedtog Filmmedarbejderforeningen i øvrigt, at man kunne stemme 0, altså negativt, på en film. Tidligere havde kritikerne blot kunne stemme blankt, men nu åbnedes mulighed for, at man kunne markere sig med ikke at uddele en ‘Bodil’ til en dansk film. En 0-stemme på en given film trak altså fra.

Fra udlandet hædredes ‘Skyggen af en mand’ af Anthony Asquith og ‘Alt om Eva’ af Joseph L. Mankiewicz.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: – (-)

Bedste kvindelige hovedrolle: Bodil Kjer (Mød mig på Cassiopeia)

Bedste mandlige birolle: – (-)

Bedste kvindelige birolle: Sigrid Neiiendam (Fra den gamle købmandsgård)

Bedste danske film: Det sande ansigt af Bodil Ipsen, Lau Lauritzen

Bedste europæiske film: Skyggen af en mand af Anthony Asquith

Bedste amerikanske film: Alt om Eva af Joseph L. Mankiewicz