Bodilprisen 1970

I 1970 var der satset stort i Imperial. Premierefilmen var ‘Patton – Pansergeneralen’, og man havde fået instruktøren Franklin J. Schaffner herover, og Svend Kragh-Jacobsen introducerede ham fra scenen. Sammen med skuespilleren Lykke Nielsen stod han for prisuddelingen.

Der var 21 danske film at vælge imellem, og vinderen i den altid mest omtalte kategori blev Knud Leif Thomsens ‘Midt i en jazztid’. Anne-Lise Gabold fik pris for samme film. På herresiden var der en lille, men populær overraskelse, idet Preben Kaas fik en ‘Bodil’ som Dynamit-Harry i ‘Olsen-banden på spanden’.

Bjørn Rasmussen blev hædret med en ikke mindre populær pris for sine opslagsværker Filmens Hvem Hvad Hvor. På dokumentarfilm-fronten fik Per Holst ‘Bodil’ for sin Storm Petersen-film ‘Livet er en cirkus’. På udlands-siden fik Bo Widerberg pris for ‘Oprøret i Ådalen’ (denne gang var det rigtigt – tidligere, i 1967, havde man ved et uheld – og kortvarigt – givet ham en for ‘Ravnekvarteret’). Bedste ikke-europæiske film blev ‘Midnight Cowboy’ i hård konkurrence med ‘Easy Rider’ og ‘Rumrejsen år 2001’, tør man mene.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: – (-)

Bedste kvindelige hovedrolle: Anne-Lise Gabold (Midt i en jazztid)

Bedste mandlige birolle: Preben Kaas (Olsen-banden på spanden)

Bedste kvindelige birolle: – (-)

Bedste danske film: Midt i en jazztid af Knud Leif Thomsen

Bedste europæiske film: Oprøret i Ådalen af Bo Widerberg

Bedste ikke-europæiske film: Midnight Cowboy af John Schlesinger

Bedste dokumentarfilm: Livet er en cirkus af Per Holst

Æres-Bodil: Bjørn Rasmussen (filmhistoriker og håndbogsredaktør) for sine opslagsværker Filmens Hvem Hvad Hvor