Bodilprisen 1985

I 1985 var den helt gal. Kun en ‘Bodil’ for årets bedste film ‘Forbrydelsens element’ af Lars von Trier var der plads til i det danske felt. Og Lars von Trier ønskede ikke at modtage prisen – han gad slet ikke hente den.

Filmmedarbejderne demonstrerede deres opfattelse af danske films kunstneriske niveau ved kun at uddele en statuette til von Trier, en af de få talentfulde instruktører, der i lyset af de alt for få støttemidler fik lavet en film. Og så blev manden væk! Så kan det ikke blive mere tamt, og det kunne formanden Sven Wezelenburg da også kun konstatere.

Heldigvis kom én glad mand til overrækkelsen – producenten Per Holst, som fik en ‘Bodil’ for sit fremragende arbejde på Kærne Film og yderligere en for import af bedste europæiske film ‘Paris, Texas’ af Wim Wenders. Bedste ikke-europæiske film blev ‘Mænd af den rette støbning’ af Philip Kaufman.

Den mest pinlige Bodil-overrækkelse nogensinde, om ikke i indhold så i arrangement og praktik. Det skulle der gøres noget alvorligt ved.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: – (-)

Bedste kvindelige hovedrolle: – (-)

Bedste kandlige birolle: – (-)

Bedste kvindelige birolle: – (-)

Bedste danske film: Forbrydelsens element af Lars von Trier

Bedste europæiske film: Paris, Texas af Wim Wenders

Bedste ikke-europæiske film: Mænd af den rette støbning af Philip Kaufman

Æres-Bodil: Per Holst (filmproducent) for sit fremragende arbejde på Kærne Film

Æres-Bodil: Per Holst (filmproducent) for import af bedste europæiske film ‘Paris, Texas’ af Wim Wenders