Bodilprisen 1995

I 1995 blev Lars von Trier for 3. gang modtager af prisen for bedste film – og for 2. gang tog han imod den. Men ikke uden sværdslag, idet han inden overrækkelsen lod meddele, at han kun ville deltage, hvis han vidste, at han fik en pris. En variant af hans tidligere holdninger, må man sige.

Den vished kunne han så få, da en avis – stik mod de hæderkronede regler – for anden gang i Bodil’s historie røbede vinderen på forhånd. Hvilket yderligere medførte, at den for ‘Nattevagten’ nominerede Ole Bornedal demonstrativt udeblev fra festen.

‘Skandalen’ og krukkeriet ændrede heldigvis ikke på det faktum, at ‘Riget’ blev årets vinder – traditionen tro med tre af samme films skuespillere i prismodtagernes roller: Ernst-Hugo Järegård, Holger Juul Hansen og Kirsten Rolffes. Rikke Louise Andersson sneg sig ind i vinderfeltet for sin birolle i årets store kasse-succes ‘Nattevagten’ af Bornedal.

Særprisen gik til manuskriptforfatteren Niels Vørsel, som i flere sammenhænge, ikke mindst ‘Riget’, havde samarbejdet med Lars von Trier. Kritikerfavoritten Kieslowski fik Bodil for ‘Rød’, Altman for ‘Short Cuts’.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: Ernst-Hugo Järegård (Riget)

Bedste kvindelige hovedrolle: Kirsten Rolffes (Riget)

Bedste mandlige birolle: Holger Juul Hansen (Riget)

Bedste kvindelige birolle: Rikke Louise Andersson (Nattevagten)

Bedste danske film: Riget af Lars von Trier

Bedste europæiske film: Rød af Krzysztof Kieslowski

Bedste ikke-europæiske film: Short Cuts af Robert Altman

Æres-Bodil: Niels Vørsel (manuskriptforfatter) for sit arbejde som manuskriptforfatter, bl.a. til ‘Riget’