Bodilprisen 1972

1972 var der igen uro i rækkerne. Man spekulerede i at gøre noget ved de arrangementer, som man huskede som festlige, men nu måtte konstatere havde mistet i hvert fald festlighedens præg. Filmmedarbejderforeningens formand Flemming Behrendt konstaterede i hvert fald, at det blev hans sidste Bodil-fest.

Ove Sprogøe og Elin Reimer havde det lidet misundelsesværdige job at skulle uddele aftenens 8 statuetter. Bedste danske film var ‘Den forsvundne fuldmægtig’ af Gert Fredholm. Ove Sprogøe fik pris for bedste hovedrolle i den og kollega Jørgen Ryg for sin birolle i ‘Lenin, din gavtyv’. Jørgen Leth fik en dokumentarfilm-pris for ‘Livet i Danmark’, der var foto-pris til Carsten Behrendt-Poulsen for ‘Lenin, din gavtyv’ og en sjælden, men vel-placeret, klipper-pris til Christian Hartkopp for sit arbejde i det hele taget.

Publikum deltog i øvrigt i en afstemning om deres yndlingsfilm, og de var svært enige med filmmedarbejderne – ‘Den forsvundne fuldmægtig’ vandt. ‘Døden i Venedig’ og ‘Taking Off’ var de udenlandske vindere ved en fest, der i medierne blev dømt kedelig. ‘Bodil’ var i krise.

Årets vindere

Bedste mandlige hovedrolle: Ove Sprogøe (Den forsvundne fuldmægtig)

Bedste kvindelige hovedrolle: – (-)

Bedste mandlige birolle: Jørgen Ryg (Lenin, din gavtyv)

Bedste kvindelige birolle: – (-)

Bedste danske film: Den forsvundne fuldmægtig af Gert Fredholm

Bedste europæiske film: Døden i Venedig af Lucino Visconti

Bedste ikke-europæiske film: Taking Off af Milos Forman

Bedste dokumentarfilm: Livet i Danmark af Jørgen Leth

Æres-Bodil: Carsten Behrendt-Poulsen (fotograf) for fotograferingen af ‘Lenin, din gavtyv’

Æres-Bodil: Christian Hartkopp (filmklipper) for godt klippearbejde